آیا میدانید سنگ لعل چیست؟ لعل بدخشان چه خواصی دارد؟ مهم ترین ویژگی ها و خصوصیات این سنگ چیست؟ نحوه تشخیص سنگ لعل بدخشان اصل و قیمت آن به چه شکل است؟ برای یافتن پاسخ این سوالات و آشنایی با این سنگ کهن در ادامه این مقاله از جواهر هشتم همراه ما باشید…
دسترسی سریع به بخش های مقاله
معرفی اجمالی
اما سنگ لعل چیست؟ سنگ لعل یکی از سنگ های قیمتی معروف می باشد که در صنعت جواهرسازی و انگشتر سازی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. این سنگ نام لاتین آن ( spinelle ) می باشد برای نخستین بار در آکادمی علوم فرانسه در سال 1762 ثبت شد.
این سنگ دارای انواع مختلف رنگی می باشد که رنگ قرمز آن از محبوبیت بیشتری برخوردار است و به دلیل شباهت بسیار آن به سنگ گارنت معمولاً در بازار آن را با سنگ گارنت یکی میدانند و تشخیص آنها از هم کار دشواری است. به طور کلی میتوان سنگ لعل را نوعی از سنگ گانت در نظر گرفت که کیفیت آن به نسبت بالاتر می باشد. با توجه به اینکه این سنگ نسبت به انواع سنگ گارنت و یاقوت سرخ کمتر شناخته شده است اما افراد علاقه مند به سنگهای قیمتی و تاجران همواره به دنبال تهیه این سنگ و یا تکمیل کلکسیون خود با این سنگ می باشند.
در حدود ۱۵۰ سال پیش که این سنگ از سنگ یاقوت سرخ متمایز شد از نظر علمی تفاوت های آن تشخیص داده شد تقاضا و درخواست برای تهیه آن نیز بسیار کمتر شد به طوری که اکنون به عنوان سنگی تزیینی و بیشتر جنبه کلکسیونی دارد. سختی سنگ لعل بدخشان و به طور کلی انواع سنگ لعل بین ۷.۵ تا ۸ در مقیاس موس می باشد و در برابر مواد شیمیایی و تغییرات جوی فیزیکی نیز از مقاومت نسبتاً بالایی برخوردار است.
انواع رنگ بندی لعل
این نوع سنگ معدنی مانند بسیاری از سنگ های معدنی دارای تنوع رنگی گوناگون و زیبایی می باشد. رنگ سرخ موجود از انواع رنگ قالب سنگ لعل می باشد و این نوع از محبوبیت و ارزش بالاتری نیز برخوردار است. این سنگ در رنگ های دیگری مانند زرد، سبز، ابی و بنفش نیز دیده می شود. در مواقع نادر این سنگ در رنگ های صورتی، نقره ایی، نارنجی و برنز نیز دیده می شوند. به طور کلی باید گفت که هر چه رنگ این سنگ به سمت صورتی روشن و یا قرمز کم رنگ میل کند دارای ارزش کم تر و قیمت پایین تری می باشد. نوع آبی رنگ این گوهر به نام کلبات نیز شناخته می شود. همچنین در استرالیا و تایلند نمونه ایی مشکی رنگ از این گوهر یافته شده و نگه داری می شود.
مهم ترین خواص سنگ لعل
خواص سنگ لعل چیست؟ همانطور که گفته شد این سنگ یکی از سنگهای با ارزش دوران کهن می باشد و از آن زمان مردم بر این باور بودند که استفاده از انواع این سنگ به شکل انگشتر یا گردنبند لعل در شب باعث از بین بردن ترس خواهد شد.
استفاده از این سنگ برای تقویت بینایی و درخشش چشمان نیز موثر می باشد به طوری که باید آن را روی چشم کشید. استفاده از خواص سنگ لعل برای بهبود بدن درد در دوران نقاهت و همچنین کاهش خستگی موثر است. در کتاب های قدیمی به این موضوع اشاره شده است که این سنگ باعث جلوگیری از دل درد و درد سینه میشود. روشی برای استفاده از این سنگ در تنسوخ نامه بیان شده است که باعث از بین بردن زردی چهره خواهد شد.
استفاده از این سنگ برای مسافران می تواند باعث محافظت از انها در برابر وقایع و حوادث پیش رو شود. این سنگ سنگ ماه تولد دی ماه می باشد و متولدین این ماه می توانند از خواص سنگ لعل به طور ویژهای بهرهمند شوند. همچنین کسی که بیست جو از سنگ لعل را نزد خود داشته باشد با توجه به باور های کهن از لقوه و جذام و برص و صرع و قولنج در امان خواهد ماند.
تاثیر خواص سنگ لعل در چاکرای بدن
خواص سنگ لعل باعث تقویت چاکرای تاج و تاف ( هفتم و سوم ) خواهد شد. این سنگ را بعنوان سنگ تازگی و امید بخش میشناسند و آثار آن باعث دور شدن افکار منفی و انرژی منفی خواهد شد. همچنین با افزایش امید، باعث متمرکز شدن فرد بر روی اهداف و تصمیماتش و افزایش درصد پیروزی و موفقیت میشود.
قیمت سنگ لعل اصل
قیمت سنگ لعل اصل در جهان روز به روز مانند تمام جواهرات در حال افزایش است و این سنگ در ابعاد بزرگ میتواند از قیمت بالایی برخوردار باشد. چند مورد از مواردی که باعث تعیین قیمت سنگ لعل می شود رنگ، وزن و محل استخراج این سنگ می باشد.
قیمت هر قیراط سنگ لعل که ابعاد کوچکی داشته باشد میتواند بین ۳ تا ۱۵۰۰ دلار باشد. با توجه به خواص فرهنگ و محدود بودن معادن استخراج آن قیمت سنگ لعل در جهان در حال افزایش می باشد و به شکل محدودی می توان انواع این سنگ را در بازار مشاهده کرد.
نمونه های با کیفیت از این سنگ که در برمه و تانزانیا استخراج می شوند به ازای هر قیراط میتوانند با قیمتی معادل ۲۰۰ تا ۵۰۰ دلار داشته باشند. به ازای هر قیراط افزایش سایز این سنگ، میتواند قیمت هر قیراط سنگ لعل با توجه به رنگ آن و میزان درخشندگی و جلا، سه تا ۵ هزار دلار افزایش یابد.
تشخیص سنگ لعل اصل از تقلبی
با توجه به قیمت بالای این سنگ و نادر بودن آن لازم است که با روش های تشخیص سنگ لعل اصل آشنایی داشته باشید تا هنگام خرید دچار مشکل نشوید. به طور کلی انواع این سنگ شباهت بسیاری به سنگ یاقوت دارند اما دارای شفافیت بیشتری نسبت به آن می باشند. در ادامه برخی از مهم ترین روش های تشخیص سنگ لعل اصل را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
در نمونه های تقلبی این سنگ با استفاده از میکروسکوپ حباب و ردپای از ذوب فلاکس به صورت منحنی و یا الگوهای خاص مشاهده میشود که در نوع طبیعی برخلاف آن میتوان ناخالصی و اینلکلوژن را مشاهده کرد.
یکی از روش های تشخیص سنگ لعل اصل استفاده از آهن ربا می باشد به طوریکه نمونه طبیعی این سنگ دارای مقدار ناچیزی از عنصر آهن میباشد و واکنش ضعیفی نسبت به آهن ربا نشان می دهد در حالی که در نمونه های تقلبی آن نمیتوان چنین چیزی را مشاهده کرد.
در موارد تخصصی تر نیز دانستن مقدار ضریب شکست این سنگ میتواند کمک بسیاری به تشخیص سنگ لعل اصل بکند. به طور کلی برای این روش و تشخیص نوع اصل از تقلبی توصیه میشود حتما به یک فرد با تجربه و قابل اعتماد و یا یک آزمایشگاه معتبر مراجعه کنید و صرفا به این روش ها تکیه نکنید!
مهم ترین معادن سنگ لعل
مهم ترین معادن این سنگ اغلب در کشورهای استرالیا، چین، هنو و آمریکا وجود دارد. همچنین یکی از مهم ترین معادن و ذخایر سنگ لعل در برمه افغانستان وجود دارد که یکی از منابع اصلی تامین این نگین در جهان است. سنگ هایی که از برمه افغانستان استخراج می شوند از خواص و قیمت بالایی برخوردار هستند. در معدن ولایت بدخشان در افغانستان سنگ ها به صورت دستی و به وسیله چکش و کلنگ استخراج می شوند و این معدن به صورت رسمی و غیر رسمی توسط مردم مورد استفاده قرار میگیرد. این معدن در حوالی غران ولسوالی اشکاشم واقع شده است و از زمان های گذشته تا به امروز از شهرت بالایی برخوردار بوده است.
در کشور نروژ سنگی به ۳۵۰۰۰ کیلو گرم وزن و ۲.۳ ارتفاع استخراج شده است که تا به امروز عنوان بزرگ ترین سنگ استخراج شده در جهان را به خود اختصاص داده است. در شرق آفریقا نیز یک نگین بزرگ به وزن ۳۲۶ قیراط استخراج شد که دارای رنگی بسیار مرغوب بوده و با وجود بزرگی از ارزش بسیار بالایی برخوردار است. این سنگ در سال ۲۰۰۹ در آفریقا استخراج شد.
در کشور ما نیز ذخایر و پتانسیل بسیاری برای استخراج سنگ های معدنی وجود دارد. مهم ترین معادن استخراج سنگ لعل در ایران را می توان در مناطقی همچون بابانظر تکاب، کوه گبری در رفسنجان، خراسان، همدان، باغ برج در کرمان، اذربایجان و مناطق دیگر مشاهده کرد. اگر اکتشافات اصولی انجام شود و این معادن مدیریت شوند می تواند سبب اشتغال زایی در کشور و کسب ثروت فراوانی گردد.